KAYAKLA ORYANTİRİNG YARIŞI DÜZENLEME VE UYGULAMA ESASLARI 

Genel özellikler 
Kayakla oryantiring, Kuzey Disiplini (mukavemet / koşu kayağı) stili kullanılarak yapılır. Harita üzerinde işaretli, pist üzerinde farklı genişlik ve kayılabilirlik özelliklerine sahip olacak biçimde açılan yol ve patikalar üzerinde yapılır. Kayakla oryantiring parkurlarını koşarak oryantiring parkurlarından ayıran en önemli özellikler aşağıda belirtilmiştir: 
1. Parkurlarda mesafeler iki şekilde verilir: 
    a. Koşarak oryantiringde olduğu gibi kuş uçuşu mesafe verilir. Ancak ve ancak ayak üzerinde geçilemeyecek çit, kaya seti, yasak bölge v.b. unsurların etrafından dolaşıldığı varsayılarak mesafe bunu dikkate alacak şekilde değiştirilir. 
    b. İzlenmesi muhtemel en kısa rotanın uzunluğu olarak verilir. 
2. Tırmanma, izlenmesi muhtemel en kısa rota üzerindeki tırmanma olarak alınır. Toplam tırmanma, izlenmesi muhtemel en kısa rotanın % 6’sını geçmemelidir. 
3. Tüm hedefler, harita üzerinde gösterilmiş patika ve yollar üzerinde yer alır. Kayakla oryantiringde hedefler için kontrol tanımı kullanılmaz. 
4. Harita üzerinde hedefler, sıra numarası – hedef numarası formatında (2-34 gibi) verilir. 
5. Hedef noktaları çok dik inişler üzerinde bulunmamalıdır. 
6. Kayakla oryantiringde yarışmacı bazı hedeflere koşarak / yürüyerek gidebilir. Ancak kayak, baton ve kayak ayakkabılarını yanında taşımak zorundadır.